Az ismeretlen Kimi Räikkönen

El tudod képzelni, hogy Kimi életrajzi könyvet ad ki? :D

Kari Hotakainen viszont el tudta képzelni, és meg is csinálta. Számtalan interjút készített Kimivel, a családjával, a barátaival és a munkatársaival, míg össze nem állt a teljes kép. Egy olyan emberről, aki úgy lett a sporttörténelem egyik legnagyobb ikonja, hogy közben egy teljesen hétköznapi figura. Aki ugyan “csak” egyszeres világbajnok, mégis az egyik legnagyobb rajongótábort tudja maga mögött a Forma-1 történelmében. És akit ez utóbbi borzasztóan zavar, míg az előbbi meglepően kevéssé.

A művet Hokatainen sokrétű írói eszköztára teszi igazán egyedivé. A Finnországban rendkívül népszerű szerző pályája kezdetén verseket írt, majd a gyerek és ifjúsági regények felé fordult, később pedig újság- és forgatókönyvíróként is dolgozott. Ez a sokszínűség pedig ebben a könyvben is megjelenik. Nem szokványos életrajz ez, mert nem a pályafutást, hanem az embert mutatja be. Időben gyakran össze-vissza ugrálva, néha a riportalanyokat idézve, máskor bonyolult szóképekkel tarkított leírások közepette mutatja be Kimi személyiségét.

Nem azt akarja megírni, hogy egy szegény kisfiúból hogy lett multimilliomos élsportoló. Azt sem, hogy milyen egy profi autóversenyző élete. Életképek, anekdoták és személyes emlékek segítségével mutatja meg nekünk, hogy milyen ember is valójában Kimi Räikkönen. Teszi mindezt végtelenül szórakoztató módon. Ugyanis nemcsak Kimi történetei adják a humor forrását, hanem a szerző stílusa is.

A magyar kiadás a maga 250+ oldalával és kemény kötésével minőségi munka. A fordításra nem lehet panasz. A könyvben szereplő képek minőségére már annál inkább, de ez leginkább annak tudható be, hogy közülük sok még filmre készült, és minden bizonnyal utólag lett szkennelve. Az egyetlen dolog, ami teljesen kihagyható lett volna, az Kimi eddigi pályafutásának részletes adatbázisa. Egyrészt ugye még nincs vége, másrészt nagyon nem illik a könyv tartalmához.

Nem csak Kimi rajongóknak ajánlott darab.

Hírdetés

Beleszólnék

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s